Skip to content

Onze oogst in een overdonderend opstartjaar

Wat een hoop mooie knapperige groenten komen er van het land. Wij (het bestuur)  genieten er enorm van. Tegelijkertijd zien wij ook dat het veel is. Soms heel veel! Het was een zeer groeizaam seizoen en we merken nu wat veel regen en warmte doet. Dat groeizame weer zien we letterlijk terug in onze volle koelkasten, vriezers en op het bord. Voor sommigen van jullie is het wellicht wat té overdonderdend maar bedenk wel: over een paar weken is de piek voorbij, en een volgend groeiseizoen zou zomaar tegen kunnen vallen. Dit ervaar je allemaal als je je eigen voedsel produceert.  

De productie die deze zomer van het land komt vindt zijn basis in het plan dat boer Koen in het voorjaar heeft gemaakt. Dit teeltplan is onder grote tijdsdruk tot stand gekomen (we startten laat in het seizoen!). We wisten nog niet precies hoeveel monden zouden afnemen. Niet al het plantgoed was meer beschikbaar. Dus de spreiding van de gewassen is door onze late  opstart nog niet ideaal. Ook hebben onze boeren nog niet de mogelijkheid de groente  gekoeld in onze schuur op te slaan. Daarvoor moet de stroomvoorziening op orde zijn, de meterkast in de schuur worden geplaatst en een goed inrichtingsplan voor de complete schuur gemaakt zijn. Oftewel: dat kan op z’n vroegst pas in het volgend seizoen. 

En dan de vragen die de boeren Maarten en Leonie zich wekelijks stellen: Is de groente al klaar om te oogsten? Welke hoeveelheid gaan we oogsten? En wat doet het weer? Moet de groente nu van het land of kan het nog een weekje doorgroeien? Of is het dan te groot / doorgeschoten / anderszins aangetast? Welke verdeling tussen hoeveelheid bladgroente en kool kunnen we deze en de volgende weken uitgeven en biedt dat voldoende variatie? Kortom, een hele puzzel! 

De overvloed is nu bijna voorbij. Er komt nog een periode aan met veel kool en pompoenen. Die komen in vrij korte tijd van het land omdat er nog onvoldoende balans in de bodem is. Daarover later meer informatie via het oogstbericht. Ook krijgen alle leden meel van het pas geoogste graan. Daarna komt de winterperiode waarin we veel minder en ook een aantal maanden geen groente uit te geven hebben. Als je kunt, zorg dan dat je inmaakt, invriest, droogt en bewaart voor de winter zoals dat vroeger ook ging. Want alleen dan heb je eten van de Herenboerderij in een periode dat er veel minder van het land komt. 

De tarweoogst op onze Herenboerderij

De tarweoogst op onze Herenboerderij

Wanneer we  terugkijken op dit opstartjaar, dan willen we allereerst een groot compliment geven aan Maarten en Leonie;  de kwaliteit, de hoeveelheid en variatie aan groente is reuze. En dan te bedenken dat er nog heel veel ruimte is om door te ontwikkelen. Daarvoor worden inmiddels plannen gemaakt. Het idee is dat er in 2024 nog meer variatie aan gewassen komt en dat we beter kunnen plannen wat we in welke hoeveelheden kunnen uitgeven door het seizoen heen. En daar kan ook jij je input voor leveren. Verderop in deze nieuwsbrief vind je de groente en fruit-enquête. Een prachtige kans om je input geven voor het teeltplan en activiteiten in 2024.  

Kort en goed: we zijn ons er van bewust dat we deze zomer een superoogst hebben gehad, en de redenen daarvoor hebben we hierboven beschreven. Toch willen we alle leden aanraden om niet gelijk terug te schakelen in hoeveelheid monden. Allereerst heb je jezelf ermee, want de oogst gaat volgend jaar met grote mate van zekerheid minder overdonderdend zijn. Maar er is ook een zakelijk belang voor de eigenaren van onze boerderij, en dat zijn wij allemaal! Als we massaal terugschakelen moeten we de vaste kosten over minder monden verdelen. En dan betalen we allemaal meer contributie, en krijg je dus minder. Onze suggestie: kijk eerst eens een jaar aan en op basis van meerdere seizoenen gaan we die afstemming met elkaar steeds beter zoeken én vinden.  

Samen oogsten

Samen oogsten